Drobečková navigace

Úvod > Poradna > Organizace požární ochrany v budově

Organizace požární ochrany v budově



Dotaz:

V naší firmě se nyní předělává bezpečnostní zařízení. Jedná se o vícepodlažní budovu a na každé vchodové dveře z chodby do patra je umístěné snímací zařízení, které povoluje vstup na čip.

Problém vidím v tom, že bez čipu nebude možné tyto prostory ani opustit. Klika zevnitř má být nahrazena koulí.  Na jednom patře již tento systém funguje, přestože klika je stále na místě.

Nepřijde mi to moc bezpečné, co když se něco stane a systém se zablokuje? Zajímá mě, jestli se tím neporušuje nějaký předpis a kam se případně obrátit.

Děkuji za pomoc.  I.H.

 

Odpověď:

Tento problém je nutné řešit minimálně s osobou odborně způsobilou dle §11 zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů (popřípadě technikem požární ochrany), která by měla na vašem pracovišti provádět kontroly v závislosti na provozované činnosti a zpracované dokumentaci požární ochrany x-krát ročně. Tato odborně způsobilá osoba (požární technik) by měla v součinnosti se statutárním orgánem vaší společnosti zhotovit směrnici "Stanovení organizace požární ochrany", která se mimo jiné zabývá problematikou únikových cest, zásahových cest pro HZS a evakuace osob. Tato směrnice "Stanovení organizace požární ochrany" by mimo jiné měla tuto problematiku obsáhleji řešit vzhledem k místním podmínkám, a to i s ohledem na případná bezpečnostní rizika a instalovaný zabezpečovací systém.  Směrnice "Stanovení organizace požární ochrany" a další dokumentace požární ochrany - požární řád, evakuační plán ... musí být součástí školení zaměstnanců, kteří svým podpisem po provedeném školení stvrzují, že byli seznámeni a proškoleni v oblasti PO a jsou tedy znalí, jak se v mimořádných situacích chovat.

Máme za to, že by měl být vybudován elektronický systém v nejlepším případě napojený na systém elektrické požární signalizace (EPS), která v případě vyhlášení požárního poplachu zabezpečené dveře odblokuje, popřípadě bude umístěno nouzové tlačítko k odblokování dveří apod.. Řešení je několik a závisí hlavně na provozované činnosti. Podobnou problematiku řeší hlavně instituce jako Policie ČR, věznice, finanční ústavy apod..

V neposlední řadě je možné obrátit se s dotazem na místní HZS, který fundovaně poradí.

Mějte krásný den.

S pozdravem

Tým PHP - SERVIS, s.r.o.


Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.